Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-09@03:10:28 GMT

چهار زیست نیمایی برای این روزهای ما

تاریخ انتشار: ۱۶ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۰۵۷۱۰۸

چهار زیست نیمایی برای این روزهای ما

در چهاردهم دی ماه سالروز درگذشت نیما یوشیج، در لابلای اشعار او،  به آموزه‌هایی برای امروز می‌اندیشم. آدمهایی مانند نیما هرگز در زیر خاک مدفون و فراموش نمی‌شوند. روح و اثر آنها در هر زمانه‌ای جاری است.
از روزی که کتابخوانی را شروع کردم، شعر سپید نیما پای ثابت مطالعاتم بود. یادش به خیر، اولین روزنامه دیواری که با جمعی از همکلاسی‌ها، در سال اول دبیرستان برای مدرسه‌مان روی کاغذهای مقوایی تهیه می‌کردیم، سهم من، یادداشتی انتقادی از وضع مدرسه و انتخاب شعر بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شعری از نیما و عمران صلاحی را انتخاب کرده و نوشتم. مدرسه ما "دبیرستان رستاخیز" در میدان کشتارگاه بود. همان جایی که به تعبیر فروغ، "مردم محله کشتارگاه، خاک باغچه‌هایشان هم خونی است..." 
گاهی گاوها از کشتارگاه فرار می‌کردند و سر از مدرسه درمی‌آورند و این مصادف می‌شد با فرار بچه‌ها از مدرسه و کلاس درس. دو فرار از مرگ و درس با هم توام می‌شد.

همگان نیما را به عنوان شاعری بزرگ می‌ستایند؛ من فارغ از این ستایش، نیما را به عنوان "شاعر زندگی"، شاعر عشق ، طبیعت، نگرانی برای عقب ماندگی ایران و کنشگری منتقد به تلخی‌های وقایع سیاسی کودتای سیاه سال ۳۲ و در همان حال امیدگشا و همچنین شاعری غمخوار و حساس به مسئولیت‌های اجتماعی می‌ستایم.

نیما در فضای روشنفکری خود، نیم‌نگاهی هم به تجربه سوسیالیسم شوروی دارد واگرچه از هزینه های آن انقلاب نگران است و از " سوگواران در میان سوگواران " آن تجربه دردناک می گوید؛ اما در هر حال نگران بازگشت دیکتاتوری رضاخانی است و از سکون و عقب ماندگی و رکود اجتماعی نگران است، گوش‌هایش را تیز می کند تا صدای "داروگ" را بشنود:
"خشک آمد کشتگاه من
در جوار کشت همسایه.
گرچه می گویند: «می گریند روی ساحل نزدیک
سوگواران در میان سوگواران.»
قاصد روزان ابری، داروک! کی می‌رسد باران؟

بر بساطی که بساطی نیست،
در درون کومه ی تاریک من که ذرّه ای با آن نشاطی نیست
و جدار دنده های نی به دیوار اتاقم داد از خشکیش می ترکد
-         چون دل یاران که در هجران یاران-
قاصد روزان ابری، داروک! کی می رسد باران؟"

و در دوران تلخ و یاس سیاسی و اجتماعی با واکنش به کودتا در مقابل دولت قانونی ایران، این چنین می‌سراید:
'شب همه شب شکسته خواب به چشمم
گوش بر زنگ کاروانستم
با صداهای نیم زنده ز دور
هم عنان گشته هم زبان هستم
جاده اما ز همه کس خالی است
ریخته بر سر آوار آوار
این منم مانده به زندان شب تیره که باز
شب همه شب
گوش بر زنگ کاروانستم"

و در همان حال برای عشق که قسمت زیبایی‌بخش زندگی همه آدمهاست چنین عاشقانه زمزمه می‌کند:

"ترا من چشم در راهم
شباهنگام
که می گیرند در شاخ تلاجن سایه ها رنگ سیاهی
وزان دلخستگانت راست اندوهی فراهم
ترا من چشم در راهم
شباهنگام در آندم که بر جا دره ها چون مرده ماران خفتگانند
در آن نوبت که بندد دست نیلوفر به پای سرو کوهی دام
گرم یاد آوری یا نه
من از یادت نمی کاهم
ترا من چشم در راهم"
و آنجا که از عمیق شدن فاصله‌ها و به زیر افتادن انسانها و درد گروههای خاموش و فراموش شده، غمخوارانه می‌گوید:
"آی آدم ها که بر ساحل نشسته شاد و خندانید
یک نفر در آب دارد می سپارد جان
یک نفر دارد که دست و پای دائم می‌زند
روی این دریای تند و تیره و سنگین که میدانید
آن زمان که مست هستید از خیال دست یابیدن به دشمن
آن زمان که پیش خود بیهوده پندارید
که گرفتستید دست ناتوانی را
تا توانایی بهتر را پدید آرید
آن زمان که تنگ می بندید
بر کمرهاتان کمربند"

من دلم می‌خواهد به همه‌ که در دوره تلخی از فشار تحریم و سختی زندگی به سر می‌برند بگویم باید همچنان امیدوارانه زیست و امید را جستجو کرد. 
به پیشرفت ایران و آینده آن دلسوزانه و با نگرانی بیندیشیم. به تعبیر "لویی پاستور" هرکسی، هرکاری می‌تواند برای جامعه‌اش انجام دهد دریغ نورزد.  
با همه تلخی‌ها و غلبه سختی معاش نسبت به مسائل سیاسی و اجتماعی‌مان بی‌تفاوت نباشیم. می‌توان این چهار زیست نیمایی را دوباره از نو سرود. با عشق، زندگی کنیم و به طبیعت‌مان که روبروز بی‌جان‌تر می‌شود روحی تازه ببخشیم _بی‌اختیار به یاد سهراب شهید ثالث و طبیعت بی‌جان او می‌افتم که چقدر با زندگی کنار خط آهن من همسو و همنوا بود_.
 همچون نیما، هرکدام خود را مسئول دیگران بدانیم؛ به خصوص در دورانی که فشار، در بخشی از جامعه طاقت‌فرساست. کودکان و سالمندان تنها را بیشتر دریابیم و نسبت به آسیب‌دیدگان اجتماعی غمخوارانه عمل کنیم.

2323

کد خبر 1589472

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: علی ربیعی نیما یوشیج

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۵۷۱۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زیرساخت‌های فرهنگی، هنری و اجتماعی شهر جدید مهستان ارتقا می‌یابد

ایسنا/البرز عضو هیات مدیره و سرپرست شرکت عمران شهر جدید هشتگرد استان البرز گفت: شرکت عمران تاکنون ۳۰ مدرسه در شهر جدید مهستان تاسیس کرده و امسال هم کلنگ احداث سه مدرسه جدید به زمین زده می‌شود تا بخشی از نیاز فضای آموزشی این شهر رفع شود.

به گزارش ایسنا، ذبیح الله زارع در جشن تکلیف دانش آموزان پسر شهر جدید مهستان، اظهار کرد: شرکت عمران شهر جدید مهستان رویکرد جدیدی در دولت سیزدهم آغاز کرده که منجر به ارتقای زیرساخت‌های هنری، فرهنگی و اجتماعی این شهر خواهد شد.

وی ادامه داد: در همین راستا برنامه های مختلفی را در حوزه دانش آموزی طراحی کرده که یکی از آنها برگزاری جشن تکلیف پسران برای اولین بار در این شهر است.

وی اظهار کرد: در این مراسم ۵۴۰ نفر از دانش آموزان پسر به سن تکلیف رسیده، حضور دارند و در قالب برنامه‌ای یک روزه و شاد با احکام دینی بیشتر آشنا می‌شوند.

این مسئول توضیح داد: دانش آموزان سرمایه‌های اصلی این شهر هستند و بنا داریم اقداماتی در حوزه استعداد یابی آنها اجرایی کنیم‌.

زارع افزود: شرکت عمران تاکنون ۳۰ مدرسه در شهر جدید مهستان تاسیس کرده و امسال هم کلنگ احداث سه مدرسه جدید به زمین زده می‌شود تا بخشی از نیاز فضای آموزشی این شهر رفع شود.

وی گفت: علاوه براین تا پایان سال، کلنگ شهر کتاب شهر جدید مهستان هم به زمین زده می‌شود و از این طریق مسیر توسعه زیرساخت‌های فرهنگی این شهر هموارتر خواهد شد. 

سرپرست شرکت عمران شهر جدید مهستان راه اندازی مراکز فرهنگی در مجتمع‌های مسکونی این شهر را یکی دیگر از برنامه‌های این شرکت برشمرد که به تازگی آغاز شده است.

وی اضافه کرد: این آمادگی وجود دارد که تمام زمین‌های آموزشی مورد نیاز در شهر مهستان به صورت رایگان در اختیار خیرین قرار بگیرد تا بتوانیم کمبودهای موجود را برطرف کنیم. 

زارع در خصوص ساخت مراکز بهداشتی و درمانی در شهرجدید مهستان هم گفت: سال گذشته ۱۷ هزار متر مربع زمین رایگان برای ساخت مراکز بهداشتی و درمانی در اختیار دانشگاه علوم پزشکی استان البرز و خیرین حوزه سلامت قرار گرفت.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • نقش انتخابات در بهبود رشد فرهنگ و زندگی اجتماعی جامعه
  • شیراز چگونه یک کلان‌شهر بدون آلودگی هوا شد؟
  • شیراز چگونه کلان‌شهری بدون آلودگی هوا شد؟
  • گردهم آمدن تمام نهادهای مرتبط با ترافیک در کرمانشاه
  • رسانه‌ها و معلمان در پیشگیری از خودکشی نقش مهمی دارند
  • اجرای طرح آموزشی «فرهنگ ترافیک» برای دانش‌آموزان کرمانشاهی
  • آرزوهای دیرینه اصفهانی‌ها در ریل افتتاح پروژه‌های عمرانی و زیست‌محیطی شهر زندگی
  • مفاهیم: آشنایی با عوامل اجتماعی تعیین‌کننده سلامت (SDH)
  • روایتی متفاوت از مصطفی رحماندوست درباره ننه سرما + فیلم
  • زیرساخت‌های فرهنگی، هنری و اجتماعی شهر جدید مهستان ارتقا می‌یابد