Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-09@11:42:47 GMT

توران میرهادی وجودی سرشار از شاخصه‌های عشق داشت

تاریخ انتشار: ۲۶ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۲۹۷۲۴۶

توران میرهادی وجودی سرشار از شاخصه‌های عشق داشت

۲۶ خرداد زادروز تولد توران میرهادی مادر ادبیات نوین کودک ایران است، شخصیت برجسته فرهنگی که هرگز نامش از حافظه فرهنگ دوستان پاک نمی شود.

نوش آفرین انصاری از دوستان قدیمی و همکاران فرهنگی میرهادی در مورد این بانوی شهیر ادبیات ایران به خبرنگار ایرنا گفت: از یک بُعد خانم میرهادی را از سال ۴۲ می شناسم و دوستی نزدیکی بین ما برقرار بود، ولی از نظر اهمیت او باید گفت میرهادی از زنان تاثیرگذار روزگار ماست که در تفسیر این تاثیرگذاری باید به تاسیس مدرسه فرهاد با کودکستان و توسعه آن به مدرسه از دهه ۳۰ اشاره کنم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: میرهادی در سال ۱۳۴۱ شورای کتاب کودک را با جمعی از همکاران بنیان گذاشت و در سال ۱۳۵۸ فرهنگنامه کودکان و نوجوانان را ایجاد کرد.

انصاری ادامه داد: به این ترتیب می توان گفت توران میرهادی سه نهاد بسیار مهم را تاسیس کرد و در هر سه نهاد روش کار وی مشارکتی بود و بسیاری را به مشارکت دعوت کرد و برای تاکید بر اهمیت تجربه گروهی فعالیت ها را به صورت مشارکتی پیش برد.

رئیس شورای کتاب کودک افزود: در مورد مدرسه فرهاد و شورای کتاب کودک متاسفانه مستندهایی مثل یک فیلم یا کتاب جامع در اختیار نداریم اما در مورد فرهنگنامه دو فیلم مهم ساخته شد یکی فیلم توران خانم اثر رخشان بنی اعتماد و مجتبی میرطهماسب و دیگری یکی بود یکی نبود غلامرضا کتال است که در فاصله ۱۰ سال ساخته شدند و به شناخت میرهادی کمک بسیاری کردند.

انصاری گفت: بحث دیگری که در مورد شخصیت های تاثیرگذار مهم است بازخوانی مجدد آثار آنان است و در این راستا شورای کتاب کودک و شرکت تهیه و نشر فرهنگنامه این توفیق را پیدا کرد که آثار وی را در سال های اخیر بازنشر دهد و این کمک می کند علاقمندان به صورت های امروزی کتاب هایی که بیشترشان نایاب و یا در مجموعه ها هستند را بخوانند.

بخشی مهم دیگر در شخصیت توران میرهادی تسلط بر غم است ، او برادر، همسر و فرزندش را از دست داد و این شعار را همیشه برای همه تکرار و عملی هم کرد که غم را می توانیم به فعالیتی بزرگ تبدیل کنیم که در مورد او این فعالیت، فعالیت فرهنگی بود، نکته مهم این است که شیوه های این از دست دادن ها بسیار دردناک بوده و از دست دادن های طبیعی نبوده است.

استاد بازنشسته دانشگاه تهران افزود: آنچه میرهادی را طی این سالها پیش برد و همه ما را در کنارش حفظ کرد و به نهادها و کارهای فرهنگی و افراد فعال فرهنگی افزود و مشوق مسلم کار داوطلبانه بخصوص حضور زنان در عرصه اجتماعی بود، عشق او به جامعه، عشق به مردم بود که پایان ناپذیر بود.

رئیس شورای کتاب کودک از فاصله امروز وضعیت آموزشی جامعه با چشم اندازهای مورد تصور توران میرهادی ابراز تاسف کرد و گفت: با این آمال او بسیار فاصله داریم و اصلا به آنها نرسیده ایم، اندیشه ها باید در میدان عمل بومی سازی ، ورز داده، عملیاتی و آسیب شناسی شود اما متاسفانه پس از تعطلیی مدرسه نمونه مردمی فرهاد در سال ۵۷ و ۵۸ بسیاری از اساتید برجسته همچون معصومه سهراب، یمینی شریف و غیره بازنشسته شدند و تجربه بزرگی که اینها از آن صحبت می کردند ادامه پیدا نکرد، کاری روی آن صورت نگرفت و حتی در دانشکده های امور تربیتی ما کتاب های میرهادی به عنوان منابع اصلی درسی اصلا خوانده نمی شود و اصلا شناخته شده نیست.

انصاری افزود: نگاهمان متاسفانه نگاه غرب زده ای است و این باعث می شود الگوهایی شکسته و بسته از غرب بگیریم، به همین خاطر آنچه در آموزش و پرورش ما می گذرد شباهتی به دیدگاه های خانم میرهادی که معتقد است «خود کودک را باید بسیار جدی گرفت و مدرسه را با مشارکت و خواست بچه ها اداره کرد؛ مدرسه یک زندان نیست، یک جای غم انگیز نیست، جایی مملو از شادی و آموزش است»، فاصله داریم و این تصویر از مدرسه ای که میرهادی تصویر کرد و برای آن کار کرد در ایران به ثمر نرسید.

سیده توران میرهادی (خُمارلو) (زاده ۲۶ خرداد ۱۳۰۶ – درگذشته ۱۸ آبان ۱۳۹۵) استاد ادبیات کودک، نویسنده و کارشناس آموزش و پرورش و شخصیت برجسته فرهنگی ایران بود. 

برچسب‌ها شورای کتاب کودک دانشگاه تهران نوش‌آفرین انصاری

منبع: ایرنا

کلیدواژه: شورای کتاب کودک دانشگاه تهران نوش آفرین انصاری شورای کتاب کودک دانشگاه تهران نوش آفرین انصاری شورای کتاب کودک توران میرهادی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۲۹۷۲۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲ مطالبه مهم رهبر معظم انقلاب در نمایشگاه کتاب سال گذشته/ نکاتی که نیازمند توجه جدی است

به گزارش قدس آنلاین، نکته قابل توجه این بازدید، مدت زمان نسبتاً طولانی آن و نکاتی بود که پس از بازدید درباره آن صحبت کردند و همین موضوع به وضوح نشان داد ایشان تا چه اندازه نسبت به کتاب و صنعت نشر دغدغه دارند و امر کتاب‌خوانی تا چه اندازه مهم و حیاتی است. 

آیت‌الله خامنه‌ای در این بازدید، اولویت‌های حوزه نشر و کتاب را برای مسئولان فرهنگی بیان و بر نکاتی تأکید کردند که نیازمند توجه جدی است. 

مطالبه اول؛ حل معضل گرانی کتاب
گرانی کاغذ نکته‌ای بود که ایشان در مورد آن گلایه داشتند و از مسئولان خواستند توجه ویژه‌ای به مسئله تولید کاغذ داشته باشند تا با تولید انبوه کاغذ، قیمت بالای کتاب شکسته شود و با ارزان شدن کاغذ، خانواده‌ها بتوانند با دغدغه کمتری کتاب تهیه کنند و کتاب کالایی شود برای همه و در دسترس همه. 
اگرچه در آذر ماه سال گذشته جشن خودکفایی تولید کاغذ ایرانی با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ساری برگزار شد و کارخانه تولید چوب و کاغذ استان مازندران با تولید ۳۰ هزار تن کاغذ توانست در کاغذ دانش‌آموزی و کتاب‌های درسی به خودکفایی برسد اما این کارخانه فقط کاغذ مورد نیاز کتاب‌های درسی را تأمین می‌کند. البته خود وزیر ارشاد در آبان سال گذشته با حضور در یک برنامه تلویزیونی اذعان کرد تولیدات فعلی جوابگوی نیاز کشور نیست و خبر داد چند مجموعه جدید کاغذ در حال راه‌اندازی است. بر اساس گفته‌های وزیر برای تأمین کاغذ مورد نیاز ناشران که نتیجه آن به ارزانی کتاب ختم شود هنوز فاصله جدی وجود دارد. 
قیمت بالای کتاب در سی و پنجمین دوره نمایشگاه کتاب تهران هم نشان می‌دهد تا محقق شدن مطالبه رهبر معظم انقلاب مبنی بر توجه به گرانی کتاب راه طولانی در پیش است. شاید تخفیف‌ها و بن‌های کتاب علاجی موقتی باشد تا مخاطب علاقه‌مند بتواند در نمایشگاه حاضر شود و از فهرست بلندبالایی که برای خرید دارد دو یا سه کتاب تهیه کند اما آنچه مسلم است کتاب هم مانند همه کالاهای دیگر گران شده و مثل کالاهای دیگر ارزان نخواهد شد و افراد کتابخوان باید به فکر تدبیری دیگر برای خرید کتاب باشند. 
اما در نهایت صنعتی که از راه فروش کتاب ارتزاق می‌کند و نیاز به خریداران جدی دارد اگر مخاطبی نداشته باشد باید چه ترفندی برای بازگشت سرمایه‌اش داشته باشد؟
پرسش اینجاست که وزارت ارشاد غیر از قول افتتاح کارخانه کاغذ برای این گرانی‌ها چه برنامه‌ای داشته است؟ چه تسهیلاتی در نظر گرفته است؟ زمانی در دولت گذشته وقتی قیمت کاغذ به جایی رسید که ناشران برای چاپ کتاب‌هایشان دچار مشکل شدند و نمی‌توانستند کتاب چاپ کنند، دولت به کمک آمد و براساس کاری که ناشر انجام می‌داد و تعداد کتاب‌هایی که منتشر می‌کرد، کاغذ به ناشران داده شد و همین کار کمک‌کننده بود تا ناشران کمی روی پای خودشان بایستند و بتوانند از آن تنگنا خودشان را عبور دهند. در ابتدای این دولت هم قرار بود این اتفاق بیفتد و چند ماهی هم انجام گرفت اما ادامه‌دار نبود. 

مطالبه دوم؛ توجه به کتاب‌های کودک
رهبر معظم انقلاب سال گذشته در جریان بازدید از نمایشگاه کتاب از غرفه‌های کودک و نوجوان هم دیدار کردند و از همه ناشران درباره روند فعالیت‌هایشان در حوزه کودک و نوجوان سؤال پرسیدند.
ایشان پس از بازدید از این غرفه‌ها خیلی صریح به غلبه ترجمه بر تألیف در حوزه کودک و نوجوان اشاره و بیان کردند: «کتاب‌های کودک و نوجوان نیازمند توجه و مایه نگرانی است. برای جذب کودکان و نوجوانان هر چقدر می‌توانید از لحاظ کمیت و کیفیت کار کنید. هنوز داستان‌های خارجی مربوط به کودک غلبه دارد که عیب بزرگی است». 
غلبه ترجمه بر تألیف در نشر کودک و نوجوان ایران داستانی طولانی است که دلایل بسیاری دارد. بارها نظر نویسندگان و مترجمان در این خصوص پرسیده شده و جامعه ادبی به خصوص نویسندگان حوزه کودک و نوجوان راهکارهایی برای توجه به تألیفات نویسندگان ایرانی ارائه داده‌اند که بخشی از آن‌ها با جریان‌سازی از سوی یک قوه عاقله و توانمند، عملی و شدنی است. 
اما مهم‌ترین مسئله برای عدم تحقق رؤیای نویسنده ایرانی، مسائل مالی است. تولید کتاب‌های کودک با توجه به هزینه‌های تصویرگری، طراحی جلد و زیبایی‌های بصری که این آثار باید داشته باشد تا برای مخاطبش جذاب باشد، گران است و ناشر برای کم کردن هزینه‌ها مجبور است به ترجمه روی آورد تا فقط هزینه مترجم داشته باشد و خیالش از هزینه‌های دیگر راحت باشد. 
داستان صنعت نشر ایران به ویژه در حوزه کتاب کودک داستانی پر آب چشم است!  
بر پایه آمار سایت خانه کتاب و ادبیات ایران، در سال ۱۴۰۲، ۱۱۳ هزار و ۱۷۰ عنوان در موضوعات مختلف به چاپ رسیده که بیشترین عنوان مربوط به کتاب‌های حوزه کودک و نوجوان بوده اما سهم زیادی از این آمار متعلق به کتاب‌های ترجمه است. تولید انبوه نشان از تقاضا  دارد و اینکه کتاب کودک خوانده می‌شود اما همواره مورد بی‌مهری قرار گرفته است.

بی‌توجهی به افق وسیع اقتصاد نشر
خلاصه سخن آنکه صنعت نشر صنعتی است که در همه ابعاد آن نیاز به حمایت‌های جدی نهادهای دولتی دارد. شاید برای مدیران فرهنگی، کسب درآمد میلیاردی از بیلبوردهای تبلیغاتی نمایشگاه کتاب کفایت کند و پیش رویشان افق وسیع‌تری از اقتصاد نشر مطرح نباشد اما این بخش از حوزه فرهنگ واجد ارزش‌های مهم اقتصادی است که در دیگر نقاط دنیا به آن نگاه ویژه‌ای دارند. آمارها نشان می‌دهد درآمد جهانی صنعت کتاب تا پایان سال ۲۰۲۳ عدد ۸۲.۳ میلیارد دلار بوده که این امر حکایت از رشد ۲.۷ میلیارد دلاری بازار کتاب نسبت به سال ۲۰۲۲ دارد. با توجه به روند ترسیم شده پس از سال ۲۰۲۳، همواره شاهد افزایش درآمد جهانی صنعت کتاب خواهیم بود و در مدت چهار ساله ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۷، در مجموع ۳.۶ میلیارد دلار افزایش درآمد را شاهد خواهیم بود.

خدیجه زمانیان یزدی

دیگر خبرها

  • ۲ مطالبه مهم رهبر معظم انقلاب در نمایشگاه کتاب سال گذشته/ نکاتی که نیازمند توجه جدی است
  • ماجرای خفگی دانش آموز ۷ ساله و نجات جان او توسط معلمش
  • آخر هفته‌ای با رنگ تنوع،نشاط و تخفیف در بخش کودک و نوجوان نمایشگاه کتاب تهران
  • فضائل و برکات وجودی حضرت فاطمه معصومه(س)
  • یک قلاده «یوزپلنگ» نر در توران شاهرود مشاهده شد
  • ۹۰ درصد کارهای اجرایی کارخانه کاغذ زاگرس انجام شده است
  • تولید ادبیات کودک و نوجوان با مشکل روبروست
  • کتاب‌های این روزها باب میل کودکان است؟
  • رونمایی از ۸ کتاب کودک نوشته دانش‌آموزان سما
  • رونمایی از ۸ کتاب کودک نوشته دانش‌آموزان دبستان دخترانه سمای عالیشهر